menu trigger
bg en
Help desk

Назад
Защо си заслужава да използваме Disaster Recovery в клауда?

Защо си заслужава да използваме Disaster Recovery в клауда?

Увеличава ли се броят на природни бедствия? Да. Природните бедствия са непредотвратими събития, които могат да имат от сравнително меки до деструктивни последствия. Изглежда в последните десетилетия драстично се е увеличил броят на връхлитащите природни бедствия.

Според последни проучвания е вярно, че броят на природни и географски бедствия, след всяка изминала година са увеличава драстично.

 

През 1970 година, средният ръст на докладвани природни бедствия бил 78, докато през 2004, това число е скочило до 348. Според AccuWeather, от 1990 до сега, природни бедствия поразяват над 217 милиона човека всяка година. Допълнително от 1980 до 2009 година природните бедствия са се увеличили с около 80%.

 

Възстановяването от подобни бедствия може да бъде стресиращо, скъпо и отнемащо много време, особено за тези, които не са мислили за подобен сценарий. От друга страна, в случай на бедствие, тези които са подготвени и са планирали своите Disaster Recovery решения, успяват да оцелеят със сравнително малки до никакви загуби и прекъсвания в продуктивността и загуба на данни.

 

С разпространяването на облачните технологии, все повече компании започват да използват облачно базирани решения за техните продукционни системи, но какво се случва с Disaster Recovery решенията? Disaster recovery може да бъде сложно, изискващо много време и скъпо решение. Може ли облакът да предложи всичките си познати ползи при реализиране на Disaster recovery решение?

 

Ето четирите основни ползи от това да изберете Disaster Recovery решение в облака:

 

  • По-бързо възстановяване. Голямата разлика между изпозлването на облачно DR решение и традиционно DR решение е разликата в РПО(точка на връщане в случай на DR) и РТО (време за възстановяване на системите в случай на DR). С Облачно базирани решения, вашите системи имат възможността да се възстановят от продукционната ви среда невъзпрепиатствано, намалявайки времената за РПО и РТО от дни или дори месеци, до няколко часа. Благодарение на виртуализацията, цял сървър, включително и операционните системи, приложенията, патчовете и информацията са капсулирани в един единствен виртуален сървър. Този виртуален сървър може да бъде копиран или бекъпиран до резервен Дейта Център и да бъдe стартиран на друг физически хост в рамките на минути в случай на бедствие. За организации, които не могат да си позволят да чакат в случай на бедствие, облачно базираното решение може да се окаже ключовия фактор между това бизнесът да продължи или да затвори вратите си.

 

  • Финансови спестявания. Облачното дисково пространство е изключително рентабилно, тъй като може да се заплаща, точно толкова, колкото е използвано. Без капиталови вложения, за които да се притеснявате, можете да използвате с“pay as you go” модел, за да намалите TCO разходите си. Допълнително не трябва да пазите множество бекъп ленти, за които може да отнеме дни да се достъпят в случай на бедствие. Имайки предвид, цената на традиционните DR решения, избирайки решение в облачна среда може да го направи далеч по-приемливо.

 

  • Скалируемост – Избирайки облачно DR решение в облака, води до изключителна гъвкавост. Динамичното увеличаване или намаляване на дисковия капацитет, спрямо разстежа на вашия бизнес е доста по-лесно и бързо спрямо традиционния бекъп. Вместо периодично да задавате определен обем и да се притеснявате, дали е достатъчно или го надвишавате, в облака може да променяте стойностите непрекъснато, според вашите нужди.

 

  • Сигурност. Въпреки всички митове за обратното, избирайки вашите възстановителни системи, да са в облака, могат да бъдат силно защитени, в зависимост от доставчикът, който сте избрали. Често доставчиците на облачни услуги могат да предоставят, доста по сигурна среда, в сравнение с традиционната клиентска такава. Когато става въпрос за Disaster Recovery на вашия бизнес, не бива да рискувате.

 

Трябва да се отбележи, в случай че продукционната ви среда вече е изнесена при даден облачен доставчик, силно препоръчително е да изнесете и DR решението си при същия доставчик. По този начин можете да постигнете напълно безпроблемно преминаване към работа в DR режим (в случай на нужда), понеже ще използвате същата технология и екип, които вече използвате при продукционните ви системи.

За да научите повече за Disaster Recovery решенията на OneCloud, може да разгледате OneRecovery или да се свържете с нас

 

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина

Оставете коментар
Код за сигурност