menu trigger
bg en
Help desk

Назад
Windows Server 2016

Windows Server 2016

Windows Server 2016 е предстоящата сървърна операционна система разработена от Microsoft като част от семейството на Windows NT операционни системи, разработени конкурентно с Windows 10. Първата ранна версия технически преглед (Technical Preview) стана достъпна след 1 октомври 2014 заедно с първото техническо ревю на System Center. В момента  софтуера се намира във фаза на публични бета тестове.

 

Датата на окончателното пускане на операционната система на пазара се очаква да бъде в Q3 на 2016 г., което пак не се случи едновременно с клиентската операционна система Windows 10, както бе и в случая с последните три операционни системи създадени от Microsoft. За разлика от своя предшественик Windows Server 2016 ще се лицензира на база на броя на ядрата на процесора, а не на броя на физическите процесори.

 

Някои от новите функционалности на Windows Server 2016

 

  • Active Directory Federation Services (ADFS): предлаганата нова възможност е да конфигурирате ADFS за автентикация на потребителите, съхранявани в не-AD директории, като например X.500 съвместим Lightweight Directory Access Protocol (LDAP) директории и SQL бази данни.

 

  • Windows Defender:  Windows Server Antimalware представлява вградена антивирус функция на Windows Server 2016 която е инсталирана и активирана по подразбиране и е без графичния интерфейс.

 

  • Remote Desktop Services: RDS идва с поддръжка за OpenGL 4.4 и OpenCL 1.1, които допринасят за подобрения на производителността и стабилността на графичното ускорение на приложенията в RDS сесия. Добавена е нова сървърна роля Multipoint Services която е наследник на MultiPoint Server 2012.

 

  • Storage Services: Услуги за съхранение с централни политики за съхранение на QoS; . За съхранение на копия (съхранение-агностик, блоков, обем-базирани, синхронна и асинхронна репликация, използвайки SMB3 между сървърите за възстановяване при бедствия Disaster recovery (DR)). Storage Replica - репликира на блокове вместо на файлове т.е файловете могат да бъдат процес на експлоатация.

 

  • Web Application Proxy: предварителна автентикация за публикуване на HTTP Basic приложения, wildcard domain за публикуване на приложения, HTTP към HTTPS пренасочване.

 

 

  • Windows PowerShell 5.0

 

  • Soft Restart - функция на Windows създадена с цел да се ускори процеса на зареждане на операционната система чрез прескачане на хардуерната инициализация.

 

Мрежови функционалности на Windows Server 2016

 

  • DHCP: След като Network Access Protection (NAP)  бе премахната във Windows Server 2012 R2 то във Windows Server 2016 ролята на DHCP вече не поддържа NAP.

 

-       DNS клиент: увеличена поддръжка предназначена за компютри с повече от един мрежов интерфейс.

-       DNS сървър: нови DNS политики, DDS типове записи (TLSA, SPF, и неизвестни записи), нови PowerShell команди и параметри

 

 

  • IP address management (IPAM): управлението на IP адреси с поддръжка за /31, /32, и /128 подмрежи; откриване на файл-базирани, Домейн-присъедини DNS сървъри; нови функции на DNS; по-добра интеграция на DNS, DHCP и IP Address (DDI) Management.

 

  • Network Controller: Това е нова сървърна роля за конфигуриране, управление, наблюдение и отстраняване на виртуални и физически мрежови устройства и услуги в Data център.  

 

  • Hyper-V Network virtualization: програмируем Hyper-V суич (нов градивен елемент в софтуерното решение за мрежи на Microsoft); VXLAN с поддръжка на капсулиране; Microsoft Software Load Balancer за по-добра оперативна съвместимост с IEEE Ethernet стандарта.

 

Windows Server 2016 Hyper-V

 

  • Rolling Hyper-V cluster update: за разлика от ъпгрейда на клъстери от Windows 2008 R2 до 2012 R2, Windows Server 2016 позволява нодове работещи на Windows Server 2012 R2 да бъдат добавени в Hyper-V Cluster 2016. Клъстера продължава да функционира на ниво 2012 докато всички нодове в клъстера не бъдат актуализирани към 2016. След актуализацията  функционалността на Hyper-V Cluster може да бъде вдигната на ниво 2016.

 

  • Storage quality of service (QoS) – Използване на централен мониторинг за производителността на съхранението на данни от край до край (end-to-end) и за създаване на  политики използващи Hyper-V и Scale-Out файлови сървъри.

 

  • Нов по-ефективен двоичен формат за конфигурация на виртуална машина (.VMCX  е разширение съхраняващо конфигурационните данни на виртуалната машината, а разширението .VMRS е за изпълнение)

 

  • Production checkpoints:  В Windows Server 2016 има два подхода за създаване на checkpoints на виртуални машини.

 

Единият подход е чрез съхраняване на виртуална машина в текущото и състояние (както беше в предишните версии на Hyper - V).

 

Другият нов за Hyper-V подход е чрез създаването на последователни checkpoints на дисковете с помощта на VSS - технология ( или "snapshots", както те се наричат ​​в света VMware) - за виртуални машини с Windows, или чрез възстановяване буфера на файл в паметта на диска (файлова система буфер флъш) - за виртуални машини Linux.

 

  • Интеграция на услуги за Windows guests, които се разпространяват чрез Windows Update.

 

  • По отношение на работата с паметта и мрежови адаптери, то новата версия предоставя възможност за (hot) добавяне без да се налага изключване на виртуалната машина:   

-       мрежови адаптери за 2-ро поколение виртуални машини;

-       памет за 1-во и 2ро поколение виртуални машини;

 

  • В Windows Server 2016 ще бъде възможен UEFI Secure Boot с Linux Ubuntu 14.04 и Suse Linux Enterprise Server 12 за виртуалните машини от второ поколение.

 

 

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина

Оставете коментар
Код за сигурност