menu trigger
bg en
Help desk

Назад
Хибриден облак – Какво представлява?

Хибриден облак – Какво представлява?

В последните няколко години популярността на хибридния облак расте експоненциално и днес е едно от най-търсените решения при внедряването на корпоративна ИТ среда. Тази популярност се дължи на това, че хибридният облак не само позволява на компаниите да мащабират изчислителни ресурси, но също така елиминира нуждата от масивни капиталови разходи.

 

 

Какво е хибриден облак?

Хибридният облак е интегрирана клауд услуга, използваща както частен така и публичен облак, за да изпълнява различни функции в рамките на една и съща организация като позволява да се увеличи гъвкавостта на инфраструктурата, излизайки извън границите на корпоративните физически центрове за данни.

 

Обикновено, хибридната инфраструктура е съчетание от два или повече облака (частен, публичен), които остават разграничими, въпреки че са свързани и работят заедно.

 

Хибридният клауд представлява инфраструктура, в която вашите сървъри са свързани и работят заедно със сървърите Ви в публичния клауд.

 

Подобен сценарий позволява на компаниите, които до момента не използват клауд, да започнат да прехвърлят част от системите си там и елиминира разликите между функционалностите във вътрешните и облачните услуги.

 

Как може да бъде използван хибридният облак?

Моделите на хибридния облак могат да бъдат реализирани по много начини. Някои от няй-популярните хибридни сценарий са:

  • Disaster recovery & business continuityTъй като изграждането на подобен тип решения е скъпо и изисква сериозно планиране, използването на облачен доставчик, при който да се изгради подобно решение, е едно от най-практичните действия. За подобен тип облачни решения е необходимо да се предвиди тип репликация, чрез който данните да се репликират между двете локации, като в решението има заделени пасивни и активни ресурси, за нуждите на клиента.
  • Преместване на услуги от остаряло ИТ оборудване – когато оборудването стане на 5+ години е добре то да бъде подменено, тъй като излиза извън гаранция и поддръжка. Обикновено това значи нова капиталова инвестиция, която често не е оправдана. В такива ситуации е по-изгодно да се преместят част от услугите в облачна среда като се наеме само ресурсът, който е необходим, без да се закупува допълнителна инфраструктура.
  • Стартъп компании – най-често стартъп компаниите имат идея за иновативно решение, но нямат голям капацитет от хора и финансови ресурси. Именно това е причината, стартъп комапниите често да се обръщат за помощ към облачни доставчици, които успешно елиминират тези нужди, като по този начин стартъпите могат да се концетрират основно върху разработването на тяхната идея.
  • Content delivery & Edge computingкогато компании оперират в няколко държави и достъпват едни и същи ресурси може да доведе до много големи забавяния. Поради тази причина подобни компании често избират облачни доставчици, които разполагат с Дейта Центрове по целия свят и използват CDN & Edge локации, които значително намаляват времето за работа със системите и услугите.
  • Поддържане на peak load - не винаги има смисъл да се купува нов хардуер, който да отговаря на всяко пиково натоварване, което може да надвиши или претовари наличния капацитет в Дейта центъра на компанията. Хибридният облак предлага лесен начин за разширяване на инфраструктурата при необходимост от допълнителен ресурс.

Коментари (0)

Все още няма коментари към тази новина

Оставете коментар
Код за сигурност